Hvad er frysebehandling
Frysebehandling foregår med flydende kvælstof/nitrogen/N2,
Flydende kvælstof er -196⁰.
Behandlingen kaldes også kryo-behandling.
Hvordan foregår behandlingen
Når man fryser på huden med flydende kvælstof, ødelægges hudcellerne, og der kan derfor opstå en blære eller et sår i det øverste hudlag.
Alt efter diagnose og hvor på kroppen der behandles, fryses der i kortere eller længere tid (2-30 sekunder) på de elementer,
man gerne vil have væk. Ofte skal behandlingen gentages nogle gange. Intervallet for gentagelsen afhænger af diagnosen.
Behandlingen stikker og prikker og føles herefter kortvarigt brændende.
Hvad anvendes flydende kvælstof til:
Behandlingen er velegnet til vorter, kønsvorter (kondylomer), vandvorter (mollusker), solskader (aktinske keratoser), senile vorter (seborrhoiske keratoser) og andet.
Efter behandling med flydende kvælstof:
Lige efter frysningen kan huden være rød og hævet. I løbet af det næste døgn kan der opstå en blære.
Hvis der kommer en stor væskefyldt blære, kan det være en god idé at prikke hul på den med en nål for at tømme væsken ud
og forsigtigt lade blærelåget blive siddende. Her kan plaster være aktuelt i et par dage.
Der vil oftest blot komme en lille sårskorpe, som heler inden for 2-4 uger. Lad sårskorpen sidde, indtil den selv falder af.
Er der bivirkninger ved behandlingen
Der kan i sjældne tilfælde komme et egentligt sår. Det skal holdes rent i forbindelse med almindeligt brusebad, hvorefter det skal duppes tørt. Du behøver kun plaster, hvis såret væsker, eller hvis det skal beskyttes mod snavs.
Der kan komme ar eller pigmentering, efter blæren/såret er helet. Hyppigst vil der komme afblegning af huden i det behandlede område.
For at undgå at arret bliver mørkt, er det vigtigt, at du de nærmeste 2-4 uger beskytter det behandlede hudområde mod sollys og bruger mindst solfaktor 30, når du opholder dig i solen.
Personer med mørklødet hud har større risiko for at få pigmentforandringer end dem med meget lys hud.