PDT MED LAMPE

 

Lampe PDT til behandling af hudkræft og solskadet hud med forstadier til hudkræft

 

Hvad er PDT:

PDT (Photo Dynamisk Terapi) er en behandling mod almindelig hudkræft (Basaliom) og solskadet hud med forstadier til hudkræft
(aktiniske keratoser), samt andre hudsygdomme. Behandlingen omfatter påsmøring af behandlingscreme og efterbehandling med lampe
efter 3 timer. Cremen indeholder et stof, der gør de syge hudceller lysfølsomme. Når de udsættes for lampens røde lys, ødelægges de syge celler. Cremen har minimal virkning på rask hud.

 

Hvordan foregår behandlingen:

Behandlingen omfatter påsmøring af huden og efter 3 timer behandling med rødt lys.

For at øge optagelsen af behandlingscremen, skraber lægen eller sygeplejersken først skæl og skorper af huden, i det område der skal behandles. Behandlingscremen påsmøres og der sættes plaster over.

Der skal nu gå min. 3 timer inden behandlingen med lampen starter. I de 3 timer må du IKKE få direkte sol, eller direkte lys fra kraftige lamper på det område, der skal behandles. Kraftigt lys kan sætte behandlingen i gang og det bør undgås, så behandlingen alene foregår med den røde lampe i klinikken.

 

Behandlingen med lampen:

Alt efter, hvor på kroppen du skal have behandlingen, sidder eller ligger du. Langt de fleste sidder.

Sygeplejersken fjerner plastret og tørrer det overskydende behandlingscreme af.

Du får briller på, da det røde lys er meget skarpt.

Lampen placeres nu foran det område, der skal behandles. Lampen lyser i ca. 8 min. Det vil føles meget varmt/brændende.

Det første minut plejer at være det værste, derefter stilner det lidt af. Bliver generne for store kan området køles med lidt koldt vand, eller der kan holdes en kort pause i behandlingen.

 

Hvad skal du selv gøre:

Når behandlingen er færdig, er det en fordel at køle området af.

Du må derfor gerne forberede dig, med fugtige vatrondeller som lægges i køleskabet eller med lidt frosne ærter/majs i en pose.

Hver gang du føler varme/brænden i området bør du køle det igen, også selvom det er flere timer efter behandlingen.

 

Bivirkninger:

Smerter: Når huden skrabes og cremen påføres kan der komme en kortvarig svie. Behandlingen med lampen opleves brændende.

Hudreaktioner og sår: Efter behandlingen bliver det behandlede hudområde rødt og let hævet. En til flere dage efter kan der komme små vabler med puslignende indhold og sår. Kun hvis såret væsker, skal du beskytte det med en forbinding. Sårhelingen tager som regel 1-2 uger, hvis der har været en voldsom reaktion, kan det tage længere tid.

Du skal dagligt rense huden og eventuelle sår med vand og evt. mild sæbe.

Infektion: I den første tid efter PDT bør du ikke bade i badekar eller i svømmebassin pga. risiko for infektion i det behandlede område.
Allerede dagen efter kan du gå i brusebad.

Det er sjældent, at der kommer infektion i området, men hvis hudområdet efter de første reaktionsdage bliver tiltagende varmt, rødt eller hævet, og du får smerter eller såret væsker meget, skal du henvende dig til hudklinikken.

 

Gravide og ammende:

Behandlingen frarådes til gravide og ammende.

 

Forholdsregler efter behandlingen:

Det behandlede hudområde er lysfølsomt i 2 døgn, dvs. at dagslys og skarpe lamper skal undgås. Hvis du har behov for at gå udenfor i løbet af de første 2 døgn, skal det behandlede område dækkes med plaster eller lign.

Der er risiko for pigmentforandringer i hudområdet, hvis det udsættes for stærk sol i de første måneder efter behandlingen. Huden bør plejes dagligt med fugtighedscreme, især i de første måneder efter behandlingen.

 

Forebyggelse af nye forandringer:

Vi anbefaler, at du fremover beskytter din hud mod sollys:

-  fra april til og med september, gerne hele året og ved rejser syd på

-  hver dag undtagen ved heldagsregn

-  med solcreme min. faktor 30, solhat og andet tøj.

 

Efter behandlingen:

Det behandlede område kontrolleres i klinikken efter ca. 6 måneder.

PDT fjerner ca. 80% af de forandringer du havde før behandlingen.