JORDBÆRMÆRKE/HÆMANGIOM

 

Hvad er hæmangiomer

Hæmangiomer kaldes populært for jordbærmærker. De er en godartet knude, som består af blodkar. De ses hos 5-10% af alle børn ved 1-års-alderen. Det er karakteristisk, at hæmangiomer ikke er til stede ved fødslen, men først udvikles inden for de første leveuger. Hæmangiomet vokser herefter sædvanligvis til barnet er 4-6 måneder, i enkelte tilfælde til barnet er 12 måneder. Når væksten stopper, bliver hæmangiomet over de næste år gradvist lysere og fladere. Hos 50% er de forsvundet ved 5-årsalderen. Hos ca 80% i 8-årsalderen.

Hæmangiomer kan forekomme mange steder på kroppen, men ses ofte i ansigtet. Forekomsten er hyppigere hos børn, som er født for tidligt og som har lav fødselsvægt.

 

Behandling

I langt de fleste tilfælde er behandling ikke nødvendig, fordi hæmangiomer forsvinder af sig selv. Ofte vælger vi derfor blot at følge væksten af hæmangiomet uden aktiv behandling, indtil væksten er stoppet, og der er begyndende tegn på, at hæmangiomet vil forsvinde. Ved hver konsultation tager vi et klinisk foto og måler størrelsen på hæmangiomet. Det tager mange år, før hæmangiomet forsvinder helt.

 

Behandling kan være påkrævet, hvis hæmangiomet:

- er stort, hurtigt voksende og sidder i ansigtet

- påvirker vitale organer

- danner sår. I disse tilfælde kan behandling omfatte lokal sårbehandling og medicinsk behandling med propranolol, hvilket hos 80-90% fører til, at væksten reduceres. Propranolol er en beta-blokker, som normalt anvendes til patienter med forhøjet blodtryk,men også har vist sig at have en effekt på hæmangiomer.

 

Senere behandling

Når hæmangiomet forsvinder, er det ikke altid, at huden bagefter er fuldstændigt normal. Huden kan være lidt tynd og pergamentagtig, og der kan ses karsprængninger. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en plastikkirurgisk behandling på et senere tidspunkt.

 

Hvad skal du være opmærksom på

Hvis hæmangiomet pludselig vokser, danner sår eller bløder langvarigt er det vigtigt, at I kontakter Hudklinikken med henblik på en hurtig vurdering.

 

Kontakt og mere viden

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om hæmangiom, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’hæmangiom’.