MOLLUSKER (VANDVORTER)

Hvad er Mollusker (vandvorter):

Mollusker er en virus i huden, det er en godartet lidelse og ses hyppigt hos børn.  Fra man bliver smittet til Molluskerne ses kan der gå fra en uge til flere måneder
Molluskerne er hudfarvede, glatte, perlelignende forandringer med en central fordybning og de indeholder en osteagtig masse. Mollusker forsvinder som regel af sig selv i løbet af 1-2år, kan dog nogle gange være der i flere år. De ses hyppigst hos børn og vandvorter sidder typisk på overkroppen, i albuebøjninger og knæhaser. Molluskerne kan variere meget i størrelse fra 2 til 15 mm i diameter.

 

Hvordan foregår behandlingen af Mollusker:

Der er tre forskellige måder at behandle Mollusker på i klinikken. Frysebehandling. Canthacur og curretagE. Valget af behandling afhænger dels af patientens alder, af molluskernes placering og hvor længe man har haft dem og vælges af lægen udfra en faglig vurdering
Frysebehandling:  flydende nitrogen der sprøjtes meget præcist på de enkelte Mollusker
Canthacur (spansk flue) er en klar væske der påføres den enkelte Mollusk, det fremkalder en lille vabel i huden. Canthacuren skal afvaskes 1 time efter påsmøring.
Curretage: (bruges sjældent) Mollukserne skrabes af med et instrument formet som en lille ske. Forud for dette har patienten ofte fået Emla creme på (lokalbedøvende creme)

 

Bivirkninger ved behandling:

Ved alle tre behandlinger er der risiko for ar efter behandling,
Ved frys og Canthacur skal behandlingen ofte gentages flere gange med et par ugers mellemrum, ved disse to behandlinger er der den mindste ar risiko
Ved Curretage er Mollusken væk, når behandlingen er udført, men risikoen for sår, infektion og ar er større da huden brydes.

 

Forholdsregler ved mollusker:

Mollusker skyldes et virus der sidder i huden og kan derfor smitte. Det smitter ved direkte kontakt og mest i vand/fugtig hud.
Et barn med Mollusker smitter ikke kun andre børn, men kan også smitte sig selv. Hvis barnet piller i en Molluske og derefter rører sig selv et andet sted på kroppen, vil der muligvis komme nye Mollusker. For at hindre at vandvorterne spreder sig til andre børn eller til andre steder på barnets krop, skal man huske at vaske hænder hvis vandvorterne røres.
Barnet med Mollusker bør have sit eget håndklæde.
Børn med Mollusker må gerne komme i børnehave/skole, hvis Molluskerne er store eller der er hul på, anbefales det at de er tildækkede.
Det frarådes at børn er i fælles badekar, mindre svimmingpools og eller leger i vand hvor de kommer tæt på hinanden, hvis der er Mollusker, da de der tit får ”gnubbet” op af hinanden og der med smitter.
Går barnet derimod til svømming kan det fortsætte med dette.

 

Udskriftsvenlig version af vejledningen.